Псориазис
Обща информация
Псориазис е хронично възпалително заболяване

Псориазис е хронично възпалително заболяване

Болестта псориазис е хронично възпалително заболяване, което протича с редуване на периоди на обостряне и на ремисия и продължава през целия живот.

Заболяването псориазис се дължи на образуване на определени вещества в тялото, които причиняват възпалителни реакции и поддържат активно възпалението.

Проявява се върху кожата, но не е единствено кожно заболяване. Псориазисът засяга и вътрешни органи, като пациентите с псориазис имат повишен риск от развитие на псориатичен артрит, високо кръвно налягане, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания. При здрав човек делението и растежът на клетката отнема 28 денонощия, докато при страдащите от псориазис тези процеси се извършват до 10 пъти по-бързо. При тази скорост старите клетки не успяват да се отделят и върху участъка, поразен от заболяването се натрупват мъртви клетки. Кожата става неравна, хълмиста и се покрива с “люспички”.

Болестта псориазис не е заразна

Болестта псориазис не е заразна

Болестта псориазис не е заразна, не се предава от човек на човек. Причината за появата му е заложена в гените на човека. Не всеки, който има предразположение за развитие на псориазис ще се разболее. Заболяването може да се отключи от инфекция, стресово изживяване или определени лекарства.

В света боледуващите от псориазис са приблизително 125 милиона (2 до 3% от населението). В България липсва регистър за болните с псориазис, но при съпоставка на данните от световната практика може да се счита, че около 2% от българите страдат от заболяването.

Това означава, че засегнатите са не по-малко от 140 000 души.

Между 10 и 15% от новите случаи са деца под 10 г.

Болестта се отключва на сравнително млада възраст – средно около 28 г.

Пет основни типа псориазис

Шест основни типа псориазис

В зависимост от клиничната проява могат да бъдат разграничени шест основни типа псориазис:

1. Псориазис на плаки – характерни червено-виолетови плаки

2. Гутатен псориазис – на "капки", лезиите са с по-малък размер

3. Инвертен псориазис – засягат се гънките, а не обичайните места – лакти и колене

4. Псориазис по ноктите

5. Еритродермичен псориазис – над 80% от кожната повърхност е засегната от псориазис

6. Пустулозен псориазис – появяват се гнойни мехурчета ("пустули")

Псориазис не засяга ноктите

Засягане на ноктите

При всички тези форми често срещано е засягането и на ноктите. Типично е развитието на точковидни хлътвания, т.нар. симптом на „напръстника”, както и липса на епонихиум, т.нар „маникюриран нокът”.

30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит.

При повечето пациенти по едно и също време се наблюдава само един тип псориазис. В редки случаи едновременно могат да се срещнат два или повече различни форми на псориазиса.

В някои случаи псориазисът може да премине от една форма в друга - например плакатен в пустулозен псориазис след неразумно прилагане на системни кортикостероиди.

Created by: PR Care